2025 Çay Sezonu Hazırlıkları Tamamlanıyor

Doğu Karadeniz’de 2025 Çay Sezonu Hazırlıkları Devam Ediyor

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynağı olan çay için 2025 yaş çay sezonuna hazırlıklar sona yaklaşıyor. Rize, Artvin, Trabzon, Giresun ve Ordu illerinde çay müstahsilleri, sezonun açılmasına sayılı günler kala son dokunuşları yapıyor.

Çaylarını Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (ÇAYKUR) satmayı planlayan çay üreticileri, bahçelerinde budama işlemleri gerçekleştirerek başlıyorlar. Ancak ÇAYKUR’a çay satmayı düşünmeyen üreticiler ise budama yapmadan doğrudan gübreleme işlemlerine odaklanıyor. Gübresini veren çay üreticileri en son olarak bahçelerinde ot temizliğine özen göstererek sezonu bekleyişe geçiyor.

ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim ise 2025 çay sezonunun erken başlamasını ve sağlıklı bir şekilde ilerlemesini hedeflediklerini belirtiyor. Alim, “Alım yerlerinin hazırlıkları tamamlandı. Üreticilerimizin bahçelerindeki bakım işlemlerini eksperlerimiz eşliğinde gerçekleştirerek tüm üreticilerimize rehberlik etmek istiyoruz. 1 Mayıs’ta kampanyaya başlayıp verimli bir sezon geçirmeyi planlıyoruz” açıklamasında bulundu.

Geçen kış mevsiminin zorlu hava koşullarının çay tarımında yüksek rekolteye katkı sağlayacağını vurgulayan Alim, toprak analizlerinin önemine de değindi. Alim, toprakların kış aylarında kar suyu ile havalandığını belirterek, bu durumun çayın kalitesini artırdığını ve verimin yükselmesine yardımcı olduğunu ifade etti.

Ancak, hava şartlarının olumsuz seyretmesi nedeniyle bu yıl çay üreticileri için hazırlıkların geciktiğini dile getiren Melih Tümer, gübreleme işlemlerini geciktirdiklerini belirtiyor. Tümer, yaprakların gübreyle temasının çayı yakabileceğini ve verimin düşmesine sebep olabileceğini vurgulayarak, gübreleme sonrası yaprakları silkme veya set aralarına gübre serpme yöntemlerini tercih ettiklerini aktarıyor.

Hava koşullarının yakından takip edildiği Doğu Karadeniz’de, çay sezonuna hazırlıklar titizlikle devam ediyor. – RİZE

Related Posts

Marmaray ve Avrasya Tüneli depreme ne kadar dayanıklı? Açıklama geldi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün, Marmaray ve Avrasya Tüneli’nin gerçekleşebilecek en büyük depreme göre inşa edildiğini belirterek, “Sürücülerimizin, hem Marmaray hem Avrasya Tüneli’nin deprem açısından en yüksek güvenlikle dizayn ve imal edildiğini bilmeleri gerekir” dedi.

Çin’den tüketimi artırma hamlesi

Çin, iç talebin zayıf kalması nedeniyle ekonomiyi canlandırma çabalarının bir parçası olarak, gelen tüketimi artırmak amacıyla yabancı turistlere yönelik vergi iadesi politikalarını iyileştireceğini açıkladı.

Sağlık turizmine yeni ayar

Gelişmiş sağlık altyapısı, uzman kadroları ve fiyat avantajıyla sağlık turizminde küresel anlamda adından söz ettiren Türkiye, bu alanda yeni bir düzenlemeyi devreye aldı.

‘Gelişmekte olan ülkeler ABD ile hemen anlaşmalı’

Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga, Washington’daki Bahar Toplantıları sonrasında yaptığı açıklamada gelişmekte olan ülkelerin ABD ile mümkün olan en kısa sürede (Fast track) ticaret anlaşmaları yapması gerektiğini söyledi.

Şimşek’ten 41 milyar dolarlık borç planı: Türkiye’nin geleceği proje finansmanına emanet

Bakan Şimşek, 6 uluslararası finans kuruluşuyla yapılan anlaşmalarla Türkiye’ye 41 milyar dolarlık uzun vadeli proje finansmanı sağlanacağını açıkladı. Kaynaklar, altyapı ve dönüşüm projelerinde kullanılacak.

Örtü altı domateste hasatta sona yaklaşıldı

Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir yere sahip Mersin’de soğuk havalarda alınan tedbirler sayesinde kurtarılan örtü altı domateste hasat sürüyor. Sona yaklaşılan örtü altı üretimin büyük oranda zarar görmeden devam etmesi nedeniyle bahçede domatesin fiyatı 22-25 TL bandında olduğu belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir