Isparta’da Veba Barındırmayan Kerevit Yavruları Üretildi
Isparta’da Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (SAREM) mühendisleri tarafından gerçekleştirilen üç yıllık bir çalışma sonucunda laboratuvar ortamında veba barındırmayan daha dirençli kerevit yavruları üretildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne bağlı SAREM Kerevit Araştırma Merkezi’nde, çevresel şartlara dirençli ve veba barındırmayan kerevit üretimi için çalışmalar yapıldı.
“Tatlısu ıstakozu” olarak da bilinen kerevit, önemli bir ihraç ürünü olan bir canlı türüdür. Kerevitlerde görülen hastalıkların bertaraf edilmesi amacıyla “Kerevit Yumurtalarının Kuluçka Performansı” projesi başlatıldı.
SAREM Müdürü ve Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Dr. Oğuz Yaşar Uzunmehmetoğlu liderliğindeki 10 kişilik ekip, Eğirdir Gölü’nden toplanan anaç kerevitlerin yumurtalarını laboratuvar ortamında kuluçkaya yatırdı ve vebadan arındırılmış kerevit yavruları elde etti.
SAREM Müdürü Uzunmehmetoğlu, yaptığı açıklamada kerevit yetiştiriciliğinin önemine dikkat çekerek, bu canlının ülkemiz için değerli bir ihracat kalemi olduğunu belirtti. Kerevit üretiminin genellikle doğal stoklardan yapıldığını vurgulayarak, türün yetiştiriciliğindeki en büyük engelin kerevit vebası olduğunu ifade etti.
Uzunmehmetoğlu, “Kerevit Yumurtalarının Kuluçka Performansı” projesinin önemini vurgulayarak yapılan çalışmalar sonucunda vebadan arındırılmış kerevit yavruları elde edildiğini ve bu sayede yaşama oranlarının önemli ölçüde arttığını belirtti. Gelecek hedeflerinin ise kerevit yetiştiriciliğini daha da geliştirerek pazar boyutuna ulaştırmak olduğunu sözlerine ekledi.
More Stories
Piyasalarda gün sonu
İstanbul Mobilya Fuarı’na Yoğun İlgi
Kütahya Turizm Master Planı Toplantısı Gerçekleştirildi