Petrol talebi için yukarı yönlü revizyon

IEA Günlük Petrol Talep Öngörüsünü Artırdı

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), ekonomik büyüme tahminleri ve düşük petrol fiyatlarına dayanarak küresel petrol talebi artış öngörüsünü günlük yaklaşık 20 bin varil artırarak güncelledi.

IEA’nın son Petrol Piyasası Raporu’na göre, küresel petrol talebi bu yıl geçen yıla göre günlük yaklaşık 741 bin varil artarak 103 milyon 903 bin varil seviyesine ulaşacak. Bu, geçen raporda tahmin edilen günlük 720 bin varil artıştan bir iyileşmeyi temsil ediyor.

Ekonominin zorlukları ve elektrikli araçların artan satışıyla birlikte, bu yılın ilk çeyreğinde günlük 990 bin varil artışın, yılın geri kalanında günlük 650 bin varile gerileyebileceği öngörülüyor.

İlgili rapora göre, OECD bölgesinde petrol talebinin düşüş göstererek günlük 115 bin varile gerilemesi ve 45 milyon 551 bin varil seviyesine ulaşması beklenirken, OECD dışındaki ülkelerde günlük 856 bin varil artışla 58 milyon 352 bin varil olması tahmin ediliyor.

Gelecek yıl için ise küresel petrol talebinin günlük 760 bin varil artarak 104 milyon 663 bin varil seviyesine yükseleceği öngörülüyor.

KÜRESEL PETROL ARZI VE ÜRETİM

IEA raporuna göre, nisan ayında küresel petrol arzı bir önceki aya göre günlük yaklaşık 160 bin varil artarak 104 milyon 460 bin varile yükseldi.

Aynı dönemde, OPEC’in ham petrol arzının günlük yaklaşık 120 bin varil azalarak 27 milyon 420 bin varile düştüğü belirtilirken, OPEC dışı ülkelerin günlük petrol üretiminin ise yaklaşık 280 bin varil artarak 71 milyon 410 bin varile yükseldiği kaydediliyor.

Üretimde ise, ABD ve Norveç’in öncülük ettiği raporda, OPEC+ grubunun üretim artışının Rusya ve İran’dan gelen artışla dengelendiği vurgulanıyor.

Related Posts

SGK uzmanı Karakaş: Memur ve memur emeklisi enflasyon rakamları kadar güncelleme alamayacaklar

SGK uzmanı Karakaş: Memur ve memur emeklisi enflasyon rakamları kadar güncelleme alamayacaklar

CHP’li Gürer: Konkordato ilan sayısı yılın 5 ayında 2 bin 235’e yükseldi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son günlerde görülen büyük firmaların konkordato ilanları hakkında “Konkordato ilanları ve borçlardaki artış, iktidarın ekonomik politikalarının yetersizliğini gözler önüne seriyor” dedi.

Türkiye ile Suriye arasında aktarmasız nakliye başlıyor! Bakan Uraloğlu detayları açıkladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Suriye ile Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Alanında İş Birliğine İlişkin Mutabakat Zaptı”nı imzaladıklarını belirterek, “Sınır kapılarında yük aktarması sona ererek, yükler aktarma olmaksızın doğrudan Türkiye’den Suriye’ye, Suriye’den Türkiye’ye taşınabilecek” dedi.

Kamu işçilerinin toplu iş sözleşmelerinde son durum ne?

Kamu işçilerinin toplu iş sözleşmelerinde son durum ne?

Finansal İstikrar Komitesi Mehmet Şimşek başkanlığında toplandı

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, toplantının temel gündem maddelerinden biri, uluslararası jeopolitik risklerdeki azalma ve bunun finansal istikrar üzerindeki olumlu etkileri oldu. Komite, bu olumlu gelişmelerin makro finansal istikrarın …

ABD’li banka tarifelere dikkat çekti: Borsada balon, dolarda zayıflık kapıda

Bank of America Stratejisti Michael Hartnett, Fed’in faiz oranlarını düşüreceği beklentisinin ABD hisse senetlerine büyük miktarda yatırım akışını meydana getirirken spekülatif bir borsa balonu riskini de artırdığını dile getirdi.