CHP’li Gürer: Konkordato ilan sayısı yılın 5 ayında 2 bin 235’e yükseldi

CHP Niğde Milletvekili Fethi Gürer, ekonomik verilerdeki belirgin artışlara vurgu yaparak, KOBİ’lerin finansal zorluklarını ve konkordato ilanlarının artışını eleştirdi. Gürer, ekonomik koşulların ağırlaşmasıyla birlikte bazı şirketlerin nakit sıkıntısı çektiğini ifade etti.

Gürer, konkordato ilanlarındaki artışa dikkat çekerek, “2021’de bin 914 firma konkordato ilan ederken, 2022’de bu sayı bin 587’ye, 2023’te bin 516’ya düştü. Ancak 2024’te bu sayı 3 bin 497’ye ulaştı. 2025’in ilk beş ayında ise 2 bin 235 firma konkordato ilan etti. Bu firmaların 967’si geçici mühlet, 690’ı kesin mühlet kararı aldı. Ayrıca 462 firmaya red, 77 firmaya iflas ve 39 firmaya tasdik kararı verildiği görülüyor” dedi.

Gürer şunları söyledi:

“Ticari durumu zorlaşan borçlular, alacaklılarıyla ödeme planında anlaşmaya çalışıyorlar. Hiç ödeme yapmamak yerine bu tür anlaşmalarla en azından paralarını kurtarmaya çalışan şirketler de mevcut. Mahkeme kararıyla onaylanan anlaşmalar sayesinde zor durumdaki işletmeler, durumu düzeltmeye çabalıyorlar. AKP döneminde yaşanan ekonomik kriz, herkesi olumsuz etkiliyor. Şirketler de bu olumsuz durumdan nasibini alıyor. Piyasada işler durgun, şirketler konkordatolukta.”

Gürer, KOBİ’lerin bankalara olan borçlarının artışına da dikkat çekerek, “2024 yılı boyunca KOBİ’lerin borçları sürekli yükseldi. 2025’e gelindiğinde ise bu borç miktarı 5 trilyon 33 milyar 7 milyon liraya ulaştı. Son bir ayda sadece borçlar 201 milyar 499 milyon lira arttı ve bu yaklaşık yüzde 4’lük bir artışı temsil ediyor” şeklinde konuştu.

BORÇLU KOBİ SAYISI REKOR KIRIYOR

Gürer, KOBİ’lerin borçlanma oranlarının önemli seviyelere ulaştığını belirterek, “2025’in son bir ayında borçlu KOBİ sayısı 321 bin 653 artarak toplamda 4 milyon 969 bin 480’e çıktı. Bu artış, yalnızca yeni borçlanan KOBİ’lerin değil, aynı zamanda mevcut borçlu firmaların krediye olan bağımlılığını da artırdığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Gürer, ödenmeyen borçlarla ilgili verilere atıfta bulunarak, “2025’in son bir ayında takipteki borç miktarı 10 milyar 114 milyon lira artarak 115 milyar 931 milyon liraya yükseldi. Bu rakamlar, KOBİ’lerin ödeme zorluğu yaşadığını gösteriyor. Son bir ayda 7 bin 175 KOBİ daha takibe alınırken toplam sayı 288 bin 529’a ulaştı. Bu durum, ekonomik belirsizliklerin ve artan faiz oranlarının KOBİ’ler üzerindeki etkisini net bir şekilde gösteriyor” dedi.

KOBİ’lerin bu durumdan kurtulabilmesi için acil tedbirler alınması gerektiğini vurgulayan Gürer, “Konkordato ilanları ve borçlardaki artış, iktidarın ekonomik politikalarının yetersizliğini açıkça gösteriyor. KOBİ’ler, ülke ekonomisinin temel taşlarıdır. Onların sorunları, tüm ekonomiye zincirleme bir etki yapacaktır. Şirketlerin konkordatoya başvurması, çok yönlü sorunlu bir sürecin varlığını göstermektedir” dedi.

Related Posts

SGK uzmanı Karakaş: Memur ve memur emeklisi enflasyon rakamları kadar güncelleme alamayacaklar

SGK uzmanı Karakaş: Memur ve memur emeklisi enflasyon rakamları kadar güncelleme alamayacaklar

Türkiye ile Suriye arasında aktarmasız nakliye başlıyor! Bakan Uraloğlu detayları açıkladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Suriye ile Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Alanında İş Birliğine İlişkin Mutabakat Zaptı”nı imzaladıklarını belirterek, “Sınır kapılarında yük aktarması sona ererek, yükler aktarma olmaksızın doğrudan Türkiye’den Suriye’ye, Suriye’den Türkiye’ye taşınabilecek” dedi.

Kamu işçilerinin toplu iş sözleşmelerinde son durum ne?

Kamu işçilerinin toplu iş sözleşmelerinde son durum ne?

Finansal İstikrar Komitesi Mehmet Şimşek başkanlığında toplandı

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, toplantının temel gündem maddelerinden biri, uluslararası jeopolitik risklerdeki azalma ve bunun finansal istikrar üzerindeki olumlu etkileri oldu. Komite, bu olumlu gelişmelerin makro finansal istikrarın …

ABD’li banka tarifelere dikkat çekti: Borsada balon, dolarda zayıflık kapıda

Bank of America Stratejisti Michael Hartnett, Fed’in faiz oranlarını düşüreceği beklentisinin ABD hisse senetlerine büyük miktarda yatırım akışını meydana getirirken spekülatif bir borsa balonu riskini de artırdığını dile getirdi.

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?