Kota düzenlemesi altın piyasasını altüst etti

Altın İthalatındaki Kota Uygulaması ve Tüketim Talepleri!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) blog sayfası Merkezin Güncesinde yayımlanan “Altın İthalat Kontrolü ve Tüketim Değişiklikleri” analizinde, altın ithalatına getirilen kota uygulamasının ithalat yapısında önemli değişikliklere yol açtığı vurgulanmıştır.

Mücevherat İthalatı Rekor Seviyelerde!

Genel Müdür Yardımcısı Altan Aldan, Kıdemli Ekonomist Okan Eren, Yardımcı Ekonomist Barbaros Eriş ve Uzman Yardımcısı Didem Yazıcı tarafından hazırlanan analize göre, kota uygulaması, cari işlemler dengesindeki olumsuz etkileri azaltmayı hedeflemektedir. Bu düzenleme, altın ithalatını azaltırken, mücevherat ithalatında belirgin bir artışa neden olmuştur.

Küresel Talep ve Altın Fiyatlarında Artış!

Pandemi ve jeopolitik riskler gibi küresel faktörlerin altın talebini artırdığı belirtilen analizde, altın ons fiyatındaki yükselişin bu talebi desteklediği ifade edilmiştir. Türkiye’de yaygın olarak görülen hanehalkı altın yatırım eğiliminin, işlenmemiş altın ithalatını artırdığı bildirilmiştir.

Cari Açık ve İthalat Politikaları!

TCMB, altın ithalatına getirilen kotalarla, altının cari açık üzerindeki etkilerini kontrol altına almaya çalışmaktadır. Ancak, mücevherat ithalatındaki artış, bu politikanın ithalat yapısı üzerindeki etkilerini değişik bir boyuta taşımaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir