Menenjitte erken tanı hayat kurtarıyor

Menenjit, beyin ve omuriliği çevreleyen zarların iltihaplanmasıyla ortaya çıkan hayati risk taşıyan bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu hastalığın bakteriyel, viral ve nadiren fungal (mantar kaynaklı) formları bulunmaktadır. Uzmanlar, özellikle bakteriyel menenjitin acil müdahale gerektiren, hızlı ilerleyen ve ölümcül olabilen bir hastalık olduğunu belirtmektedir.

Menenjit Belirtileri

Uzmanlara göre, menenjitin belirtileri yaşa göre değişiklik gösterebilir. Yüksek ateş, ense sertliği, bilinç bulanıklığı, kusma, baş ağrısı, ışığa duyarlılık ve havale menenjitin en belirgin semptomları arasındadır. Bebeklerde ise huysuzluk, beslenme zorluğu, sürekli ağlama, bıngıldakta şişlik ve havale gibi belirtiler görülebilir. Uzmanlar, ebeveynlerin bu belirtileri hemen ciddiye alması ve vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurması gerektiğini vurgulamaktadır.

“Aşı, Menenjite Karşı En Güçlü Koruyucu”

Uzmanlara göre, menenjitin önlenmesinde aşıların önemi büyüktür. Hemofilus influenza tip B (Hib), meningokok ve pnömokok aşıları, menenjite karşı koruma sağlamaktadır. Ailelerin çocuklarının aşı takvimine uygun şekilde bu aşıları yaptırmaları, menenjite karşı en etkili korunma yoludur.

Hızlı Tanı ve Tedavi Önemli

Menenjit şüphesi taşıyan bir çocuğun hızlı bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. Genellikle kan tahlilleri ve lomber ponksiyon gibi yöntemler kullanılarak tanı konulmaktadır. Bakteriyel menenjitte erken antibiyotik tedavisi hayati önem taşımaktadır. Gecikmeler; kalıcı beyin hasarı, işitme kaybı veya ölüm gibi ciddi sonuçlara yol açabilir.

Uzmanlar, toplumun menenjit konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Özellikle okul öncesi ve okul çağındaki çocuklarla ilgilenen eğitimcilerin ve velilerin belirtiler konusunda farkında olmalarının önemli olduğu belirtilmektedir.

Related Posts

İlaç kullanıyorsanız bu baharata dikkat: Etkisini azaltıyor!

Doğal ve sağlıklı kabul edilerek sıklıkla kullanılan bazı baharatlar, ilaç tedavileri üzerinde beklenmedik etkiler yaratabiliyor. Mississippi Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, özellikle tarçının içerdiği aktif bileşenlerin bazı ilaçların vücuttaki etkisini azaltabileceğini ortaya koydu.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’ndan Yanık Merkezi Açıklaması

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, 29 Mayıs 2025 Perşembe günü, Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde düzenlenen “Bölgemizde Pediatrik ve Erişkin Yanıklar ve Önleme Kongresi”ne katılım gösterdi.

Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, sağlıklı bir bayram için doğru beslenme önerilerini sıraladı. Özbingül, “Eti sebzelerle pişirin, mangalda yüksek ısıdan kaçının, etleri dinlendirerek ve marine ederek tüketin” uyarılarında bulundu.

Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!

Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!

Tacik doktorlara Türkiye’de eğitim desteği

Sağlık alanında güçlü bir birikime sahip olan Türkiye, Tacikistan’da eğitim programı düzenledi.

Evdeki en sinsi mikrop yuvası! Klozetten 75 kat daha kirli, salonda baş köşede duruyor

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.